Акебія п'ятірна, або Шоколадна ліана (Akebia quinata) - вид витких рослин родини Лардізабалових (Lardizabalaceae). В природі розповсюджена на території Китаю, Японії та Кореї.
Ботанічний опис
Кущ виткий, висотою від 3 до 10 м. Гілки гладкі, блискучі, блідо-фіолетово-пурпурові. Листки складні, з 3- 5 листочками, довжиною 2 - 5 см, шкірясті, гладкі, зверху темно-зелені, знизу світліші. Квітки діаметром 2,5 - 3 см, зібрані в великі суцвіття - кисті, сильно пахучі, з приємним шоколадно-кавовим ароматом. Цвіте з травня, період цвітіння тривалий. Плоди яйцевидно-видовжені, м'ясисті, пурпурово-фіолетові, покриті восковим нальотом. Насіння чисельні, чорні, розташовані в кілька рядів серед м'якоті. М'якоть їстівна, має шоколадний присмак. Плоди дозрівають в вересні - жовтні.
Використання
Акебія використовується як декоративна красивоквітуча ліана та як екзотична плодова рослина. Вона ідеально підходить для заплітання бесідок, садових арок, пергол, террас. Плоди споживаються в свіжому вигляді, для приготування випічки та салатів. З висушених бруньок акебії готують чай. Плоди акебії використовують в китайській народній медицині як сечогінний засіб.
Умови та догляд
Акебія невибаглива до складу грунтів, проте віддає перевагу супіщаних або суглинистих добре дренованих грунтів. Висаджувати можна як на сонячних ділянках, так і в напівтіні. Добре переносить формуючу обрізку. Морозостійкість вища середньої. Зона морозостійкості USDA 5 (-23,4°C -28,9°C).
| Характеристики | |
| Форма дорослої рослини | Виткий кущ (ліана) висотою до 10 м |
| Використання | Декоративна, плодова |
| Зона морозостійкості USDA | 5 (-23,4°C -28,9°C) |
| Відношення до вологості | Невимоглива |
| Вимоги до грунту | Невимоглива |
| Посухостійкість | Висока |
| Відношення до освітлення | Сонце, півтінь |



















































































