Виноград (Vitis vinifera)
Виноград культурний (Vitis vinifera) — це найбільш поширений вид винограду, який використовується для виробництва вина, свіжого споживання, виготовлення соків, родзинок та інших продуктів. Виноград культурний вирощується по всьому світу і має тисячолітню історію культивування.
Виноград має форму сланкого куща, довжина пагонів (лози) винограду може сягати 10 - 30 м. Лоза чіпка, потребує опор. Листя зелене лопатеве, з з глибокими виїмками. Квіти дрібні, зеленуваті або білуваті. Ягоди округлої або овальної форми, різноманітного забарвлення, солодкі або кисло-солодкі на смак.
Виноград використовується свіжим, а також для виготовлення вина, соків, родзинок, желе, джемів та інших продуктів. Він є багатим джерелом вітамінів, антиоксидантів і мікроелементів. Виноград багатий вітамінами (особливо вітамінами С і К), антиоксидантами, мікроелементами. Виноградні ягоди і продукти з них сприяють зміцненню імунної системи, покращенню обміну речовин, мають антиоксидантні властивості. Екстракти винограду використовуються в косметології для догляду за шкірою і волоссям.