Батат "Борегард", маточні бульби, кг

Модель: Борегард
40.00грн.

  • Наявність: Немає в наявності


Батат "Борегард" - один з найпопулярніших сортів батату американської селекції.

Опис сорту

Кущі потужні, довжиною батогів до 2 м.

Бульби великі, товарного якості. Шкірочка темно-помаранчева. М'якоть помаранчева.

Строк дозрівання ранній, період вегетації 90 днів. Урожайність висока. Бульби зберігаються добре.

Вирощування розсади батату (укорінення черенків)

Для отримання розсади (укорінених живців) бульби висаджують у ящики та накривають ящики плівкою. В промислових умовах використовують опалювані теплиці. Температура при цьому повинна становити від 18 до 27 С, також необхідно забезпечувати регулярний щедрий полив. Пророщувати бульби починають вже в кінці січня - початку лютого місця. Пагони починають з'являтися через 3 - 6 тижнів після висадки. З однієї бульби, в залежності від її розміру можна отримати 5 - 10 пагонів. Для отримання живців можна також використовувати минулорічні частини стебел старих рослин. Пагони, що досягли довжини 15 - 30 см, зрізують та висаджують в інші ящики для розсади, касети для розсади або в парники для вкорінення, забезпечуючи при цьому щедрий полив. Рекомендовано використовувати касети. Інший спосіб укорінення передбачає поміщення зрізаних живців в склянки з водою до утворення корінців, а лише потім висадження укорінених живців в касети для розсади або парники для дорощування. Бульби з яких зрізали живці залишаються в ящиках для утворення нових пагонів. Починаючи з січня місяця, і до моменту висаджування з них можна отримати 5 - 7 поколінь відростків. Так з однієї великої бульби можна виростити до 70 (10 * 7) укорінених живців.

Висаджування розсади в відкритий грунт

Укорінені живці висаджуються в грунт наприкінці весни, коли грунт добре прогріється та минуть загрози весняних заморозків. Висаджуються рослини рядами, на відстані 30 - 50 см, при ширині міжрядь 100 - 120 см. Для отримання максимального врожаю батат необхідно висаджувати в бурти та забезпечити безперебійний крапельний полив. Для утворення буртів роблять канави глибиною до 30 см, на дно яких закладають перегній або компост, шар перегною накривають шаром грунту, утворюють бурти висото до 30 см. В ці бурти висаджується батат. Перегній забезпечує рослини теплом, крапельний полив вологою. Ззовні бурти накриваються чорним агроволокном, щоб додатково зберегти вологу та тепло.

Збір та зберігання урожаю

Збір урожаю проводиться восени, в вересні - жовтні, за умови ясної теплої погоди. За кілька тижнів до збору урожаю крапельний полив повність припиняють, щоб батат просох. Викопаний батат перебирають, відсортовують бульби з механічними пошкодженнями, просушують. Перед зберіганням батат повинен пройти процес загартовування. Загартовування передбачає просушування батату на протязі 1 - 2 тижнів в приміщення з температурою близько 30 - 35 С. Під час загартовування всі порізи та пошкодження на бульбах затягуються. Загартований батат зберігається до 2 років, батат що не пройшов процес загартування може згнити вже через місяць після закладки на зберігання. Зберігається батат в ящиках при температурі від 12 до 18 С, та вологості повітря 60 - 80%. При температурі нижчій за 12 С бульби можуть загнитися, при температурі більше 18 С вони почнуть проростати. В ящиках шари батату рекомендується перекладати листами паперу, піском або тирсою.

Шкідники та хвороби батату

Батат досить стійкий до грибкових та бактеріальних захворювань, наземна частина рослини стійка до різних шкідників, що дає змогу не використовувати засоби хімічного захисту та отримувати екологічно чисту продукцію. Проте бульби (підземна частина рослин) є досить ласим продуктом для гризунів, зокрема мишей, для личинок хрущів та для слимаків. Для боротьби з такими шкідниками слід застосовувати спеціальні заходи, для боротьби з слимаками в дощову погоду необхідно розставляти спеціальні приманки, для боротьби з гризунами застосовувати спеціальну отруту. З хвороб батат може іноді в молодому віці та в дощову погоду уражатися "чорною ніжкою", проти якої застосовують біофунгіцид "Фітоспорин" та його аналоги.

Характеристики
Солодкість Вище середньої
Урожайність Висока
Срок дозрівання Ранній
Колір Помаранчевий

Написати відгук

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре