Аметист - новий сорт середньопізнього строку дозрівання. Отриманий від схрещування сорту Новина Прикарпаття з гібридною формою серії С-106 в 1983 році. Автори К. Н. Копань і В. П. Копань. Врожайність висока і стабільна. Самоплідність висока. Призначення універсальне: вживання в свіжому вигляді, використання для різних видів заготовок. Сорт примітний комплексною стійкістю до хвороб і шкідників. Володіє високою посухостійкістю.
Кущ сильнорослий, напіврозкидистий. Довга китиця з високою щільністю ягід.
Ягода, округло-овальна, блискуча, з щільною шкіркою і сухим відривом. На кущі зустрічаються ягоди середні, масою 1,2-1,4 г і великі, масою 2,4-2,6 г. Смак кисло-солодкий, приємний, дегустаційна оцінка 4,25-4,5 балів. Одночасне дозрівання. Сума цукрів - 9,28-9,98%, кислотність - 2,48-2,64 %, аскорбінова кислота - 198,24 - 218,42 мг на 100 г сирої маси.
Характеристики | |
Тип кореневої системи | Відкрита |
Висота саджанця | 10 - 30 см |
Форма дорослої рослини | 1 м |
Срок дозрівання | Середньопізній |
Колір | Чорний |
Смак | Кисло-солодкий |