Батат: особливості вирощування і зберігання

Батат - цінна харчова культура

Батат вважається субтропічною культурою, проте зміни клімату та виведення районованих для України сортів дало змогу успішно вирощувати цю культуру по всій території України, від півдня і до Полісся. Батат або солодка картопля (Ipomoea batatas) — багаторічна трав'яниста рослина родини берізкових  родом з Південної Америки. В країнах з теплим кліматом батат є багаторічної рослиною, в умовах України батат вирощується як однорічна рослина. Бульби батату подібні до бульб картоплі, однак солодші та багатші на вуглеводи, вони містять до 30% вуглеводів, до 2 - 6% цукрів, до 72% крохмалю. Бульби батату споживають смаженими, вареними, печеними та в свіжому вигляді. Також їх переробляють на крохмаль та патоку. Стебла батату можуть слугувати хорошим кормом для худоби. За смаковими якостями батат нагадує картоплю  з гарбузовим, моркв'яним та гороховим присмаками.

Висока врожайність (до 70 т/га) та висока рентабельність (до 180%) робить цю культуру дедалі більш популярною серед приватних господарств та агропідприємств. Однак для досягнення високого врожаю батат потребує багато тепла та щедрого поливу. Висаджується батат з розсади (укорінених черенків) та бульбами (як картопля). При висаджуванні з розсади урожайність батату буде більшою, за рахунок збільшення тривалості вегетаційного періоду, тому цей спосіб є рекомендованим.

Вирощування розсади батату (укорінення черенків)

Для отримання розсади (укорінених живців) бульби висаджують у ящики та накривають ящики плівкою. В промислових умовах використовують опалювані теплиці. Температура при цьому повинна становити від 18 до 27 С, також необхідно забезпечувати регулярний щедрий полив. Пророщувати бульби починають вже в кінці січня - початку лютого місця. Пагони починають з'являтися через 3 - 6 тижнів після висадки. З однієї бульби, в залежності від її розміру можна отримати 5 - 10 пагонів. Для отримання живців можна також використовувати минулорічні частини стебел старих рослин. Пагони, що досягли довжини 15 - 30 см, зрізують та висаджують в інші ящики для розсади, касети для розсади або в парники для вкорінення, забезпечуючи при цьому щедрий полив. Рекомендовано використовувати касети. Інший спосіб укорінення передбачає поміщення зрізаних живців в склянки з водою до утворення корінців, а лише потім висадження укорінених живців в касети для розсади або парники для дорощування. Бульби з яких зрізали живці залишаються в ящиках для утворення нових пагонів. Починаючи з січня місяця, і до моменту висаджування з них можна отримати 5 - 7 поколінь відростків. Так з однієї великої бульби можна виростити до 70 (10 * 7) укорінених живців.

Висаджування розсади в відкритий грунт

Укорінені живці висаджуються в грунт наприкінці весни, коли грунт добре прогріється та минуть загрози весняних заморозків. Висаджуються рослини рядами, на відстані 30 - 50 см, при ширині міжрядь 100 - 120 см. Для отримання максимального врожаю батат необхідно висаджувати в бурти та забезпечити безперебійний крапельний полив. Для утворення буртів роблять канави глибиною до 30 см, на дно яких закладають перегній або компост, шар перегною накривають шаром грунту, утворюють бурти висото до 30 см. В ці бурти висаджується батат. Перегній забезпечує рослини теплом, крапельний полив вологою. Ззовні бурти накриваються чорним агроволокном, щоб додатково зберегти вологу та тепло.

Збір та зберігання урожаю

Збір урожаю проводиться восени, в вересні - жовтні, за умови ясної теплої погоди. За кілька тижнів до збору урожаю крапельний полив повність припиняють, щоб батат просох. Викопаний батат перебирають, відсортовують бульби з механічними пошкодженнями, просушують. Перед зберіганням батат повинен пройти процес загартовування. Загартовування передбачає просушування батату на протязі 1 - 2 тижнів в приміщення з температурою близько 30 - 35 С. Під час загартовування всі порізи та пошкодження на бульбах затягуються. Загартований батат зберігається до 2 років, батат що не пройшов процес загартування може згнити вже через місяць після закладки на зберігання. Зберігається батат в ящиках при температурі від 12 до 18 С, та вологості повітря 60 - 80%. При температурі нижчій за 12 С бульби можуть загнитися, при температурі більше 18 С вони почнуть проростати. В ящиках шари батату рекомендується перекладати листами паперу, піском або тирсою.

   Шкідники та хвороби батату
Батат досить стійкий до грибкових та бактеріальних захворювань, наземна частина рослини стійка до різних шкідників, що дає змогу не використовувати засоби хімічного захисту та отримувати екологічно чисту продукцію. Проте бульби (підземна частина рослин) є досить ласим продуктом для гризунів, зокрема мишей, для личинок хрущів та для слимаків. Для боротьби з такими шкідниками слід застосовувати спеціальні заходи, для боротьби з слимаками в дощову погоду необхідно розставляти спеціальні приманки, для боротьби з гризунами застосовувати спеціальну отруту. З хвороб батат може іноді в молодому віці та в дощову погоду уражатися "чорною ніжкою", проти якої застосовують біофунгіцид "Фітоспорин" та його аналоги.


Рекомендовані