Яблуня "Джонаголд" (Jonagold) - популярний сорт яблуні пізньозимового строку дозрівання. Сорт виведений в 1943 році в США, в результаті схрещування сортів "Джонатан" і "Голден Делішес".
Дерево сильноросле і швидкоросле. Крона широкоовальна, середньої густоти. Сорт вимагає не менше 2-х запилювачів, найкращі запилювачі для "Джонаголд" - сорти "Джонатан", "Айдаред", "Глостер", "Чемпіон".
Плоди великі, масою 170 - 220 г, максимальною масою до 250 г, округлої або подовжено-округлої форми. Шкірочка середньої товщини, гладенька, блискуча, покрита восковим нальотом, зеленувато-жовта, з оранжево-червоним рум'янцем, який займає більшу частину поверхні плоду. М'якоть щільна, хрустка, соковита, жовта, кислувато-солодка, з невеликою терпкістю. Дегустаційна оцінка - 4,6 - 4,8 бала. Сорт підходить для вживання в свіжому вигляді, і для всіх видів технічної переробки.
Строк дозрівання пізній, знімна стиглість плодів настає в кінці вересня. Зберігаються плоди в умовах підвалу до весни, в умовах холодильника до 9 - 10 місяців. Швидкоплідність висока, дерева вступають у плодоношення вже на 3 рік після посадки. Врожайність висока, в 5 - 7 років становить близько 10 -15 кг яблук з дерева, в 10 - 12 років становить близько 40 - 60 кг плодів з дерева. Товарність і транспортабельність плодів висока. Морозостійкість середня, стійкість до грибкових захворювань висока. Сорт підходить для комерційного вирощування.
Характеристики | |
Тип кореневої системи | Відкрита |
Висота саджанця | 110 - 170 см |
Вік садженця | 1 рік |
Форма дорослої рослини | 3 - 4 м |
Срок дозрівання | Пізній |
Колір | Червоний |
Смак | Кислувато-солодкий |
Якість саджанця | Щеплений (підщенпа ММ-106) |