"Вікторія" - груша літнього строку дозрівання, виведена в Інституті зрошуваного садівництва УААН (Мелітополь, Україна) шляхом схрещування сорту Толстобежка з Бере Боск. Авторство належить селекціонерам: Е.А. Авраменко, І.М. Бойко, П.В. Гроздіцкому, Г. І. Куликову і І.М. Максимової. Врожайність висока, стабільно збільшується з віком. Доросле дерево може принести до 200 кг плодів. Плодоношення щорічне. Дерева плодоносять з 6 - 7-го року після висадки в сад. Рівень зимостійкості і посухостійкості досить високий, жаростійкості - середній. Сорт стійкий до грибкових захворювань.
Дерева виростають до середніх розмірів, крона компактна, середньої густини, за формою - округло-пірамідальна. Плодові зав'язі формуються переважно на кільчатках. Період вегетації і цвітіння настає в відносно пізні терміни, що дозволяє навесні уникнути пошкодження квіток повторними заморозками. Сорт частково самоплідний, в значній мірі схильний до утворення безнасіннєвих плодів. Серед кращих запилювачів Вікторії виділяють сорти Вільямс червоний і Тріумф Вієнна.
Плоди вище середнього і великого розміру (від 150 - 180 до 250 грамів), в окремих випадках - дуже великого (вагою до 300 і трохи більше грамів), симетричні, правильної широкогрушевидної форми. Шкірочка середньої товщини, з гладкою поверхнею, іноді на ній помітна слабка іржавленість. При зніманні основне забарвлення плодів жовтувато-зелене, покривне забарвлення виражена на більшій частині плоду через яскравий розмитий рожево-пурпурний рум'янець. Підшкірні цяточки дрібного розміру, добре виражені, присутні на шкірці в великій кількості. Плодоніжки довгі, середні по товщині, за формою - вигнуті. М'якоть білого кольору, масляниста, соковита, ніжна, без грануляцій, з приємним ароматом і дуже хорошим кислувато-солодким смаком. За дегустаційною оцінкою смакові якості сорту Вікторія оцінюються в 4,5 бала. Плоди вживають, як правило, свіжими.
Знімна стиглість плодів настає в період з 20-го по 30-е серпня. Стиглі груші продовжують триматися на гілках. Через високий рівень лежкості плодів, Вікторію часто зараховують до ранньоосінніх сортів. У звичайних умовах плоди залишаються свіжими протягом 3 - 4-х тижнів, в холодильнику - до 3 - 4-х місяців. Транспортування плоди переносять добре.
Характеристики | |
Тип кореневої системи | Відкрита |
Висота саджанця | 120 - 170 см |
Форма дорослої рослини | 3 - 4 м |
Срок дозрівання | Ранній (пізньолітній) |
Колір | Жовтий з червоним рум'янцем |
Смак | Кислувато-солодкий |
Якість саджанця | Щелпений (підщепа ВА-29) |