Горобина звичайна (Sorbus aucuparia) - плодове та декоративне дерево або кущ родини Розових.
Дерево, рідше кущ висотою до 15 м. Крона густа. Кора гладенька, сіра. Листки довжиною 10 - 20 см, чергові, непарноперисті, складються з 9 - 15 загострених листочків, опушені, зелені. Восени набувають яскраво-оранжево-червоного забарвлення. Квітки зібрані в щиткоподібні суцвіття, численні. Цвіте в травні.
Плід - невелике яблуко, діаметром до 0,6 см, округле, оранжево-червоне. Смак гіркуватий. Дозрівають плоди в вересні, і зберігаються на дереві до морозів. Плоди споживаються в свіжому вигляді, та використовуються для переробки на вина, соки, лікери, мармелад, варення.
Горобина невибаглива в вирощуванні. Росте на будь-яких грунтах. Має високу морозостійкість. Рідко вражається грибковими захворюваннями та шкідниками.
Горобина звичайна використовується як декоративна, плодова, лікарська та медоносна культура. В якості декоративного дерева використовується в одиночних та групових посадках в садах та парках, в міському озелененні. В фармацефтичній промисловості та в народній медицині використовують сушені плоди горобини. Крім того горобина має цінну деревину з красивою текстурою, з якої виготовляють меблі. Як медоносна культура горобина забезпечує весняний підтримуючий взяток, її медопродуктивність становить 30 - 40 кг з 1 га.
Характеристики | |
Форма дорослої рослини | до 15 м |
Смак | Гіркуватий |
Зона морозостійкості USDA | Висока |
Вічнозелена / Листопадна | Листопадна |
Вимоги до грунту | Невимоглива |
Посухостійкість | Висока |