Яблуня "Флоріна" (Florina) - зимовий сорт яблуні. Сорт був виведений французькими селекціонерами шляхом багаторазових схрещувань з використанням сортів Джонатан (Jonathan), Ром Бьюті (Rome Beauty), Старкінг (Starking), Голден Делішес (Golden Delicious) і сіянця Malus floribunda 821. Показники морозостійкості і посухостійкості сорту середні, цілком достатні для помірного клімату. Флоріна має стійкий імунітет до парші та стійка до таких небезпечних захворювань як борошниста роса, бактеріальний опік, моніліоз, тля. Яблуня не стійка до європейського раку.
Дерева середньорослі, виростають до 3-х метрів, але навіть на карликовій підщепі та бідних грунтах не виростають нижче 1,8 метрів. Крона має широкоокруглу форму. Збудливість бруньок середня. Пагоноутворююча здатність у молодих яблунь висока. Плодоношення змішане, зосереджено на верхівках однорічних приростів і кільчатках. Цвітіння тривале. Кращими запилювачами для яблуні Флоріна стануть сорти: Голден Делішес і деякі його гібриди (Прима, Пріам), Ред, Рубінові Дуки, Мелроуз, Глостер, Ліберті, Гренні Сміт, Айдаред.
Плодоношення починається з 2 - 3 року на слаборослій підщепі, з 4 - 5 року - на середньорослій. З п'ятирічної яблуні можна зібрати до 5 - 10 кг, з 10-річного дерева - до 60 - 70 кг врожаю.
Середня вага плоду коливається в межах 110 - 150 грамів. Основне забарвлення яблук світло-жовтого кольору, покривна забарвлення виражена практично на всій поверхні у вигляді густого або розмито-смугастого, яскраво-червоного рум'янцю з сизуватим нальотом. На шкірці яблука помітні у великій кількості підшкірні цяточки, середні за розміром, білуватого відтінку. Сама шкірка досить щільна і еластична, середньої товщини, суха. М'якоть плодів ніжна і дуже соковита, з дивним ароматом, хрустка, світло-жовтого кольору, середньої щільності. В цілому, смак яблук досить цікавий і приємний: пріснувато-солодкий, кислинка виражена дуже слабо. До кінця зберігання плоди набувають насичений смак і аромат стиглої дині. За дегустаційної 5-бальною шкалою смакова оцінка становить 4,1 - 4,4 бала.
Період знімною зрілості плодів припадає на кінець вересня - початок жовтня, період споживчої зрілості починається з січня. Яблука Флоріна призначені для споживання свіжими. У прохолодному приміщенні плоди чудово зберігаються до початку весни, в холодильнику можуть зберігати свіжість аж до червня. Яблука добре переносять транспортування, без пошкоджень, зберігаючи апетитний зовнішній вигляд. Основними перевагами сорту Флоріна є: плоди дуже хорошої якості, з приємним смаком; можливість збереження яблук свіжими до 6 місяців; високий рівень транспортабельності плодів; стійкість до парші; висока врожайність
Посадка і догляд
Молоді саджанці висаджують в глибокі і просторі ями, щоб коріння розміщувалися в них вільно. Засипають саджанці грунтом, перемішаної з торфом і органічними добривами. При догляді за молодими деревами рекомендується проводити розріджуюучу обрізку. Для рясного плодоношення бажаний частий полив, особливо в посушливе і спекотне літо. На зиму, з метою забезпечення додаткового захисту від підмерзання, прикореневу систему яблунь слід вкривати сухими, опалим листям.
Характеристики | |
Тип кореневої системи | Відкрита |
Висота саджанця | 80 - 100 см |
Форма дорослої рослини | 3 м |
Срок дозрівання | Пізній |
Колір | Жовтувато-зеленуваті з рожевуватим рум'янцем |
Смак | Прісно-солодкий |
саджанці яблуні Флоріна недорого, саджанці яблуні Флоріна від виробника