Йошта - гібрид чорної смородини, агрусу Дугласа і агрусу звичайного, виведений німецьким селекціонером Р.Бауером в 1970 році. Сорт Йошта Рекст виведений радянськими селекціонерами. Характеризується високою зимостійкістю і стійкістю до хвороб плодових кущів і шкідників. Переваги сорту: стійкість до хвороб і шкідників, стабільна і висока врожайність (в середньому 10 - 12 кілограмів ягід з 1 куща), рано вступає в період плодоношення (на другому році після посадки), високі смакові якості ягід і показники транспортабельності, ягоди великі, під час дозрівання змінюють свій колір зі світло-зеленого до темно-фіолетового, дозрівають нерівномірно . Термін дозрівання: середина - кінець липня в залежності від кліматичних умов, дозрівання ягід не рівномірне.
Кущ високий, середньо-розлогий, висотою 1,5 метра з 15 - 20-ю міцними, безколючковими пагонами. Кисті середнього розміру, густо розташовані, на одній кисті зав'язується 3 - 5 ягід. Рекомендується висаджувати з інтервалом не менше 1,5 - 2,0 метра між кущами і 2,0 - 2,5 метра між рядами.
Ягоди великого розміру, а саме 3,0 - 5,0 грамів. Смак кисло-солодкий з мускатним присмаком. Ягоди округлої форми, дозрівають не одночасно, а протягом приблизно 3-х тижнів. Ягоди в міру дозрівання змінюють свій колір зі світло-зеленого на темно-фіолетовий, майже чорний. Шкірочка ягід щільна, відрив від плодоніжки сухий. М'якоть на початку зрілості хрустка, тверда, потім стає соковита, густої консистенції.
Характеристики | |
Форма дорослої рослини | 1,5 м |
Срок дозрівання | середина - кінець липня |
Колір | темно-фіолетовий |
Смак | кисло-солодкий |