Смородина (Ribes)
Смородина (Ribes) – рід багаторічних кущів родини Агрусових (Grossulariaceae), до якого входять численні види, що культивуються заради своїх ягід.
Смородина має вигляд гіллястого куща висотою 1 - 2 м, Листя лопатеве, з зазубреним краєм, зелене. Квіти зелено-жовті або рожеві, дрібні, зібрані в кисті. Плоди - дрібні ягоди округлої форми, чорні, червоні або білі, кислі або кисло-солодкі на смак.
Найбільш відомі види смородини: Чорна смородина (Ribes nigrum); Червона смородина (Ribes rubrum) та Біла смородина (Ribes rubrum var. albino).
Ягоди смородини використовуються свіжими, а також для приготування варення, джемів, соків, компотів, випічки, десертів та наливок. Смородина багата вітамінами (особливо вітаміном С), антиоксидантами, мікроелементами. Вона сприяє зміцненню імунної системи, покращенню обміну речовин і загальному оздоровленню організму. Екстракти смородини використовуються в косметології для догляду за шкірою і волоссям.