Малина (Rubus)
Малина (Rubus) – рід багаторічних рослин з родини Розових (Rosaceae), відомий своїми смачними і ароматними ягодами.
Малина має форму багаторічного чагарника висотою 0,1 - 2 м, в залежності від виду, з прямостоячими або напівпрямостоячими стеблами, часто покритими колючками. Листя перисте, з 3 - 7 лопатями, зелене. Квіти білі або світло-рожеві, п'ятипелюсткові, зібрані в суцвіття або поодинокі. Плоди мають форму сукупності малих дрібних кістянок, червоні, жовті, чорні, кисло-солодкі або солодкі на смак.
Основні види малини: Малина звичайна (Rubus idaeus); Чорна малина (Rubus occidentalis); Малина пурпурова (Rubus phoenicolasius).
Малина використовується свіжою, а також для приготування варення, джемів, соків, компотів, десертів, випічки та наливок. Малина багата вітамінами (особливо вітаміном С), антиоксидантами, мікроелементами. Вона сприяє зміцненню імунної системи, покращенню обміну речовин і загальному оздоровленню організму. Екстракти малини використовуються в косметології для догляду за шкірою і волоссям.