"Таврійська" - зимовий сорт груші української секції, виведений в Криму в 1934 році від схрещування Бере Боск і Деканка Зимова. Сорт інтенсивного типу, скороплідний і високоврожайний. В плодоношення вступає на 3 - 4 рік після посадки. Плодоносить щороку рясно. Середня врожайність 48,7 т / га, максимальна 90 т / га. Сорт самоплідний, але з обпилювачами дає більше зав'язі. Сорти-запилювачі: Марія, Смарагдова. Зимостійкість висока. Стійкість до парші та термічного опіку листя висока.
Дерево середньоросле з пірамідальною кроною середньої компактності. Квіткові бруньки утворюються на клітчатках, плодових прутиках і однорічних приростах.
Плоди одномірні, масою 240-600 г, грушоподібної форми. Шкірочка в період знімної стиглості зеленувато-жовта, в період споживчої - жовта з рожевим рум'янцем. М'якоть соковита, кремова, масляниста, без грануляцій. Смак відмінний, кисло-солодкий з легким пряним ароматом, дегустаційна оцінка 4,5-5 балів. На дереві плоди тримаються міцно. При перевантаженні врожаєм плоди дрібнішають. Необхідно проріджування зав'язей. Плоди вживаються в свіжому вигляді.
Знімна стиглість плодів настає 20-25 вересня. Транспортабельність висока.
Характеристики | |
Тип кореневої системи | Відкрита |
Висота саджанця | 120 - 170 см |
Форма дорослої рослини | 3 - 3,5 м |
Срок дозрівання | Пізній (зимовий) |
Колір | Зеленувато-жовтий з рожевим рум'янцем |
Смак | Солодкий |
Якість саджанця | Щеплений (підщепа ВА-29) |