Яблуня "Мутсу" - зимовий сорт виведений в 1930 році в провінції Муцу в Японії. Сорт був отриманий в результаті схрещення яблунь Індо і Голден Делішес.
Дерево середньоросле, виростає до 3,5 - 4 метрів у висоту. На карликовій підщепі висота яблуні не перевищує 2,5 метрів. Крона в молодому віці округла, з віком стає оберненопірамідальною або широкопірамідальною. Скелетні гілки міцні, по відношенню до штамбу ростуть під гострим кутом в 30-65 градусів, їх кінці спрямовуються вгору. Нижні гілки під вагою врожаю можуть схилятися до землі. Утворення молодих пагонів середнє. Коренева поросль не утворюється, що спрощує догляд. Яблуня самобесплідна, при самостійному запиленні з'являється не більше 6% зав'язей. Для запилення Мутсу поблизу необхідно висаджувати такі сорти, як Глостер, Айдаред, Джонатан, Бребурн, Гала, Мелрозе, Чемпіон, Спартан. Яблуня на карликовій підщепі дає перші плоди на 2 рік після посадки. У сорту відзначена періодичність, яка повторюється після особливо рясних врожаїв в минулому році. Ця особливість сорту залежить зазвичай від клімату, де він росте. Квітки середні, блюдцевидні, біло-молочного кольору. Цвітіння дерева відбувається в середньопізні строки (в травні), це дозволяє уникнути загибелі квітів і зав'язі при весняних заморозках. Зав'язі формуються на плодових прутиків і кільчатках. У віці 7 років дерево дає 25-30 кілограм яблук, в 11-12 років - 55-65 кілограм, в 15 років врожайності досягає 150 кілограм.
Плоди середні і великі, вагою 150-280 грам. Форма яблук округла або округло-конічна. Шкірочка гладенька, щільна, блискуча, жовтувато-зеленого кольору, покрита невеликими білими або чорними цяточками. На сонячному боці іноді з'являється розмитий рожевий рум'янець. М'якоть світло-жовта або кремова, соковита, середньозернистий, щільна, легко зберігає форму при транспортуванні. Смак кисло-солодкий, гармонійний. Аромат виражений, приємний, з вираженими медовими нотками. Дегустаційна оцінка смаку яблук Мутсу становить 4,6-4,8 бала. Яблука використовуються для приготування компотів, соку, сухофруктів, повидла, варення, желе. Плоди практично не містять барвників і є гіпоалергенними.
Збір плодів проводиться у вересні - жовтні. Повне дозрівання плодів настає в грудні. Яблука при цьому стають більш смачними і ароматними. При зберіганні в холодному місці і дотриманні оптимальної вологості яблука зберігаються до квітня - травня і не втрачають свого вигляду і смаку.
Посадка і догляд
Для вирощування яблуні Мутсу необхідно вибрати високе, добре освітлене місце, захищене від північного вітру. Грунт повинен бути родючим. Залягання ґрунтових вод має бути на позначці не менше 2,5 метрів. Кращим варіантом є чорнозем, супісок або суглинок. Якщо на ділянці глинистий грунт в землю додається річковий пісок.
Верхній шар знятого грунту потрібно перемішати з відром перегною, відром компосту, відром торфу, 1 кілограмом золи і 350 грамами мінеральних добрив. 1/3 суміші висипається в яму. На утворений горбик встановлюється саджанець і засипається залишком родючої сумішшю.
Коренева шийка повинна підніматися над землею на висоті 4-7 сантиметрів.
При посадці саджанця опора не потрібно, ця яблуня росте без неї. Грунт навколо деревця після заглиблення потрібно притоптати і полити. Для того, щоб вода залишалася всередині пристовбурного кола навколо дерева створюється валик із землі. Для поливу потрібно брати теплу і відстояну воду.
Характеристики | |
Тип кореневої системи | Відкрита |
Висота саджанця | 100 - 170 см |
Форма дорослої рослини | 3,5 - 4 м |
Срок дозрівання | Пізній (зимовий) |
Колір | Жовтувато-зелений |
Смак | Кисло-солодкий |
Якість саджанця | Щеплений (підщепа ММ-106) |