Горіх грецький (Juglans regia)
Горіх грецький, або горіх волоський (Juglans regia L.) - листопадне дерево висотою до 30 (35) метрів родини Горіхових (Juglandaceae).
Дерево високе, з розлогою округлою кроною, з товстим стовбуром. Листки великі, чергові, непарноперисті, з 7 - 11 листочками. Горіх грецький - роздільностатева рослина, на одному дереві присутні окремо чоловічі та жіночі одностатеві квітки. Плід - несправжня кістянка, округлої, або видовжено-округлої форми, довжиною 3 - 8 см (взалежності від сорту), діаметром відповідно 2 - 4 см. Зовнішня оболонка м'ясиста, зелена. Внутрішня дерев'яниста, ребриста або відносно гладенька, частіше зморшкувата, складається з 2-х половинок. Ядро горіха білувато-жовтуватого кольору, солодкувато-терпкувате на смак. Ядро містить багато жирів (50 - 78 %), білків (15 - 20 %), вуглеводів, вітамінів, клітковини. Горіх грецький розмножується посівом та щепленням. При насіннєвому розмноженні сортових горіхів, сіянці успадковують материнські характеристики на 80 - 95 %. Розмноження щепленням забезпечує успадкування материнських характеристик на 100%, однак цей спосіб є більш трудомістким ніж розмноження посівом.
Горіх грецький - швидкоросла, світлолюбива, теплолюбива, посухостійка рослина. Не переносить великого затінення, загущеності, близького залягання підземних вод та пошкоджується весняними (травневими) заморозками. Віддає перевагу родючим супіщаним ґрунтам. Цвіте горіх в квітні - травні (взалежності від сорту), плоди достигають в середині вересня - середині жовтня.
Горіх грецький використовується переважно як цінна горіхоплідна культура, крім того грецький горіх має цінну деревину, з якої виготовляють елітні меблі. Ядра грецьких горіхів споживаються в свіжому вигляді, використовуються в кондитерській промисловості, в кулінарії, в парфюмерії, в медицині, в маслобійному виробництві. Олія з грецьких горіхів має лікувальні властивості. Низькосортні ядра грецьких горіхів є цінним кормом для відгодівлі тварин.