Батат вважається субтропічною культурою, проте зміни клімату та виведення районованих для України сортів дало змогу успішно вирощувати цю культуру по всій території України, від півдня і до Полісся. Батат або солодка картопля (Ipomoea batatas) — багаторічна трав'яниста рослина родини берізкових родом з Південної Америки. В країнах з теплим кліматом батат є багаторічної рослиною, в умовах України батат вирощується як однорічна рослина. Бульби батату подібні до бульб картоплі, однак солодші та багатші на вуглеводи, вони містять до 30% вуглеводів, до 2 - 6% цукрів, до 72% крохмалю. Бульби батату споживають смаженими, вареними, печеними та в свіжому вигляді. Також їх переробляють на крохмаль та патоку. Стебла батату можуть слугувати хорошим кормом для худоби. За смаковими якостями батат нагадує картоплю з гарбузовим, моркв'яним та гороховим присмаками.
Висока врожайність (до 70 т/га) та висока рентабельність (до 180%) робить цю культуру дедалі більш популярною серед приватних господарств та агропідприємств. Однак для досягнення високого врожаю батат потребує багато тепла та щедрого поливу. Висаджується батат з розсади (укорінених черенків) та бульбами (як картопля). При висаджуванні з розсади урожайність батату буде більшою, за рахунок збільшення тривалості вегетаційного періоду, тому цей спосіб є рекомендованим. |